La candidatura de Núria Parlon ha fet aportacions a diferents apartats de la Ponència Política del XIIIè Congrés del PSC; entre ells a l’apartat sobre l’agenda del socialisme català, que analitza, entre altres, l’actual situació en la relació entre Catalunya i Espanya.

Envers aquest tema, la proposta de Parlon se centra en una reforma de la Constitució que inclogui el reconeixement de Catalunya com a nació i la plurinacionalitat d’Espanya, l’assoliment d’un nou model de finançament que garanteixi els recursos suficients per a Catalunya, la corresponsabilitat fiscal real, i que faci compatible la solidaritat interterritorial amb un tracte fiscal equitatiu, just, transparent i respectuós amb el principi d’ordinalitat.

Tal i com ha manifestat Núria Parlon “no estic tancada a debatre propostes i explorar alternatives creïbles i solvents. Obrir debats és positiu, però s’han d’obrir de la manera adequada. Després d’haver renunciat a la consulta al setembre de 2015, quan es va assimilar amb independència, i de defensar la nostra proposta de la reforma federal de la Constitució, no té sentit que proposem explorar noves vies quan encara no hem implementat la viabilitat de la proposta de la reforma constitucional. Per fer aquest viatge ens podríem haver quedat amb la consulta, defensant que havia de ser una consulta amb una pregunta clara i amb garanties democràtiques. Per això, la meva proposta se centra en fer la feina que no hem fet: la redacció del futur acord de reforma. En tot cas però, és una decisió estratègica que no es pot prendre de manera unilateral, i que per tant, s’ha de debatre al Congrés. Els i les militants ens han de marcar el camí.

L’equip que està treballant la ponència marc del Congrés que els i les socialistes celebraran els propers 4, 5 i 6 de novembre, i que està format per representants d’ambdues candidatures, van acordar el passat dijous 6 d’octubre que el document definitiu de la ponència marc es faria públic la setmana del 16 d’octubre, quan hagi finalitzat el procés de primàries, per evitar que aquest influís en la jornada del dia 15.